Meldkamers, control rooms en beveiligingsomgevingen zijn onmisbaar voor onze veiligheid. Toch sluit hun inrichting vaak niet aan op de realiteit: “Er is een serieuze IT-gap. En dat is precies wat je níét wilt in kritieke infrastructuur,” zegt Marc Schilderman. Hij kent het domein als geen ander – van binnenuit. In dit gesprek deelt hij zijn visie op Public Safety & Security, én waarom regie op IT noodzakelijk is.
In gesprek met Marc Schilderman, Business Unit Manager Public Safety & Security – ICT TriOpSys
Marc, jij werkt al jaren in het meldkamerdomein. Wat zie je gebeuren?
De rol van de meldkamer is totaal veranderd. Wat vroeger een loket voor incidenten was, is nu een informatiehub geworden. Je hebt te maken met sensoren, camera’s, toegangscontrolesystemen, AI-oplossingen… Alles komt samen in die ene ruimte. Het is er voor operators niet eenvoudiger op geworden om het overzicht te behouden.
Maar het opvallende is: die digitale complexiteit wordt zelden weerspiegeld in het ontwerp. Veel meldkamers worden nog steeds ingericht door organisaties met specifieke expertise (bouwkundig, AV, elektrotechniek). Dat is een hele andere invalshoek dan waar het vandaag de dag écht om draait: IT, data, interoperabiliteit en security. Een controlekamer bouw je samen in een ecosysteem. Ieder in zijn eigen kracht.
Wat mij frustreert, is dat risico’s te laat zichtbaar worden. Organisaties denken: we hebben alles op orde (…). Maar dan blijkt de meldkamer een lappendeken van systemen te zijn. Dat moet anders.
Wat is het gevolg van die kloof?
Er ontstaat een IT-gap. En dat is niet theoretisch, dat zie ik dagelijks. Verouderde systemen, foutgevoelige interfaces, gebrekkige samenwerking tussen afdelingen. Operators raken overbelast, incidenten worden te laat opgepakt, en continuïteit komt in het geding. Een incident management systeem wordt niet volledig benut qua functionaliteit.
Wat mij frustreert, is dat deze risico’s vaak pas zichtbaar worden als het al te laat is. Organisaties denken: we hebben alles op orde, we voldoen aan de audits. Maar als je gaat doorvragen, blijkt de meldkamer een lappendeken van systemen te zijn. Dat moet anders.
Ik geloof dat meldkamers alleen toekomstbestendig zijn als je ze ontwerpt als digitale ecosystemen, waarin OT en IT samenwerken.
Hoe dan?
Een moderne meldkamer begint niet bij de beeldschermen – maar bij IT. Zolang installateurs het ontwerp bepalen, blijven we incidenten achteraf oplossen in plaats van ze te voorkomen.
Ik geloof dat meldkamers alleen toekomstbestendig zijn als je ze ontwerpt als digitale ecosystemen, waarin OT en IT samenwerken rond één doel: continuïteit, veiligheid en inzicht. Dáár hoort ICT TriOpSys thuis. Wij brengen die werelden bij elkaar – en nemen verantwoordelijkheid voor het geheel.
Wat verwacht je van organisaties zelf?
Pak regie. Zorg dat IT vanaf dag één aan tafel zit. Laat je meldkamer niet ontstaan vanuit aannames of bestaande leveranciers, maar start vanuit de vraag: wat is onze functie, en wat is ervoor nodig om die goed uit te oefenen– ook in crisistijd?
En durf kritisch te kijken naar wat je hebt. Niet alleen of het werkt, maar of het robuust en schaalbaar is. Of je mensen ermee kunnen werken. Of je flexibel bent als je moet uitbreiden. Want de werkelijkheid verandert sneller dan je denkt.
We zien nu al POC’s waarin camera’s bepaalde anomalies of afwijkend gedrag detecteren en automatisch workflows in gang zetten. Dat helpt operators beter te focussen.
Wat zijn de grootste technologische ontwikkelingen?
De meldkamer staat onder invloed van grote technologische bewegingen: AI, cloud, Meldkamer-as-a-Service, next-gen communicatie, maar ook PIAM en realtime monitoring.
Bijvoorbeeld AI: we zien nu al POC’s en pilots waarin camera’s bepaalde anomalies of afwijkend gedrag detecteren en automatisch workflows in gang zetten. Data komt weer terug in de meldkamer, en false positives worden tegengegaan. Dat helpt operators om te focussen op wat er wél toe doet. Je voorkomt overload en verhoogt de efficiëntie.
Maar het betekent ook: je moet die technologie kunnen inbedden in een omgeving die dat aankan. Met goede interfaces, securitymaatregelen, én goed beheer. Dáár zit de crux.
Hoe sluit ICT TriOpSys daarop aan?
Wij zijn niet van één product of één leverancier. We zijn een pragmatische partner die weet hoe het werkt in de praktijk. We hebben ervaring met het ontwerp én het beheer van meldkamers, en we weten hoe je complexe omgevingen toekomstgericht maakt.
Met onze Meldkamer-as-a-Service-aanpak zorgen we voor complete ontzorging. Operators hoeven alleen in te loggen – wij regelen de rest. Technisch, functioneel en applicatief. En we zorgen dat het systeem draait, veilig blijft en doorontwikkeld wordt.
Hoe belangrijk is samenwerking in dit geheel?
Enorm. De toekomst van PSS zit in ecosystemen. Niemand kan het alleen. Daarom werken wij actief samen met partners zoals ICT InTraffic en ICT Logistics. Denk aan integratie met mobiliteitssystemen, logistieke workflows, security en datavisualisatie.
Voor klanten betekent dat: één aanspreekpunt, maar de kracht van meerdere gespecialiseerde partijen. Ieder in zijn kracht. En allemaal gericht op het grotere geheel: een veilige, betrouwbare en goed functionerende meldkamer of control room.
En tot slot: hoe zie jij de meldkamer van de toekomst?
Een proactieve, adaptieve commandocentrale waarin mens, data en technologie samenwerken. Die niet alleen reageert, maar ook voorspelt. Die naadloos aansluit op de missie van de organisatie – of dat nu veiligheid, mobiliteit of productie continuïteit is. En waar je als bestuurder weet: dit is geregeld. Óók als het er echt op aankomt.
Wil je weten hoe ICT TriOpSys jouw organisatie kan helpen digitale continuïteit te waarborgen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Marc Schilderman
Business Unit Manager Public Safety & Security – ICT TriOpSys