Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

TriOpSys wint de NLJUG Innovation Award 2023

Op donderdag 9 november, tijdens de 20e editie van Europa’s grootste Java-conferentie, J-Fall 2023 in Ede, werd voor de derde keer de NLJUG Innovation Award uitgereikt. TriOpSys kwam als winnaar uit de bus!

Uit de drie door de jury geselecteerde genomineerden kozen de bezoekers van J-Fall TriOpSys vanwege de Decision Support Tool (DST), ontwikkeld voor de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). In samenwerking met LVNL en de partners FerWay, Xomnia en Okapion is DST op een agile manier ontwikkeld, met innovatieve ideeën en de nieuwste technieken op het gebied van Java en machine learning. Het resultaat is een uniek systeem dat een flinke verandering teweegbrengt in de wereld van luchtverkeersleiding.

Een revolutie in luchtverkeersleiding

De jury van J-Fall 2023 benadrukt dat DST een herdefiniërende impact heeft op luchtverkeersleiding in Nederland. De tool onderscheidt zich door data naadloos te integreren vanuit diverse bronnen, waaronder Schiphol en KNMI. Door gebruik te maken van machine learning en aangepaste algoritmen levert DST extreem nauwkeurige data. Daardoor vergemakkelijkt het de weloverwogen besluitvorming, waarbij wordt gezorgd voor optimale benutting van de beschikbare capaciteit. Hierdoor worden vertragingen en kosten voor luchtvaartmaatschappijen automatisch verminderd. Dat heeft alles te maken met het opvallende regelsysteem van DST. Dit systeem minimaliseert vluchtvertragingen door EUROCONTROL in staat te stellen tijdslots efficiënt toe te wijzen. De in 2019 ontwikkelde toepassing van machine learning in operationele luchtverkeersleiding getuigt van innovatie. De frontend- en backend-technologieën van DST, die gebaseerd zijn op Java 17, het Spring Framework, Docker en Angular, demonstreren een hoog niveau van technologische expertise.

Na een initiële fase in het tweede kwartaal van 2019, gevolgd door een COVID-pauze en een succesvolle operationele lancering in maart 2023, is DST gereed om een revolutie teweeg te brengen in het luchtverkeersleidingslandschap. De jury erkent de grensverleggende innovaties en potentie van dit project en beveelt TriOpSys en LVNL van harte aan voor de prestigieuze NLJUG Innovatieprijs.

Innovatie gericht op de praktijk 

Terug naar de praktijk: DST is namelijk het antwoord op een specifieke behoefte van de werkvloer, waarbij TriOpSys zich profileert als een van de weinige partijen in Europa die in staat zijn dergelijke complexe vraagstukken aan te pakken.

“Deze tool is ontstaan vanuit een behoefte van de werkvloer. Er zijn maar een paar partijen in Europa die ons met dergelijke vraagstukken kunnen bedienen. Hoe TriOpSys dit nicheproduct conceptueel heeft uitgedacht, gebouwd en geïmplementeerd, dat is een hele prestatie. Bovendien werd input van de eindgebruikers bij iedere fase meegenomen, waardoor de tool echt waardevol is voor onze dagelijkse operatie. De toevoeging van machine learning is natuurlijk de kers op de taart’’, licht Ronald Dubbeldam, Manager Air Traffic Management bij LVNL toe.

Tot slot

De NLJUG Innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan bedrijven, projecten of individuen die zich opmerkelijk hebben onderscheiden op het gebied van technologische innovatie gedurende het afgelopen jaar. De winnaars worden geselecteerd door een onafhankelijke jury en de NLJUG-gemeenschap, die hun stemmen uitbrengen na zorgvuldige evaluatie van de genomineerden.

Deze award is een erkenning van de toewijding aan geavanceerde technologische prestaties. Het winnen van deze prestigieuze prijs is niet alleen een overwinning, maar een eerbetoon aan het teamwork dat mogelijk is gemaakt door de samenwerking met LVNL en de gewaardeerde partners.