Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maak kennis met Gijs, Solutions Architect

Hoe is het om te werken bij TriOpSys? Hoe is de cultuur, het contact met teamleden en wat maakt het werken bij dit bedrijf zo leuk, uniek en uitdagend?

In dit interview gaan we in gesprek met Gijs Calis. Gijs is inmiddels al 21 jaar werkzaam bij TriOpSys. Hij is begonnen als programmeur en is in de afgelopen jaren doorgegroeit naar de rol van solution architect. Tijdens dit gesprek vertelt hij ons meer over zijn ervaringen en zijn huidige functie.

“Mijn huidige rol als solutions architect ervaar ik als een zeer gevarieerde en uitdagende functie waarin je de vrijheid krijgt om écht impact te kunnen maken.”


Vertel eens wat over jezelf, wie is Gijs ?

Ik ben Gijs Calis, 46 jaar en werkzaam als solutions architect bij TriOpSys. De interesse in techniek en programmeren zaten er al vroeg in bij mij, ik programmeer al sinds mijn tiende. Tijdens mijn middelbareschooltijd heb ik veel geprogrammeerd en tijdens mijn studie had ik altijd programmeerklussen als bijbaan.

Toch wist ik gewoon niet zo goed wat ik wilde. Het programmeren vond ik leuk als hobby, maar ik twijfelde of ik daar ook echt mijn werk van wilde maken.

Na een reis van een halfjaar door Australië en Nieuw-Zeeland kreeg ik via een kennis de vraag of ik kon helpen bij het programmeren van software om reserveringen te verwerken voor een beautyfarm. Het nieuwe aan dit verzoek was dat ik ook echt in gesprek moest gaan met de eindgebruikers. Ik moest erachter zien te komen wat ze nu precies nodig hadden en hoe ze oplossing gingen gebruiken.

Hier merkte ik dat ik het echt ontzettend leuk vond om met anderen samen te werken. In plaats van alleen bezig te zijn met programmeren, kon ik nu het technische stuk combineren met de samenwerking met andere mensen. Niet lang hierna werd ik door TriOpSys benaderd om bij hen te komen werken. En dit is dus inmiddels alweer 21 jaar geleden.

Jij bent Solutions Architect bij TriOpSys, wat houdt
dit precies in?

In mijn huidige rol als solutions architect ben ik continu bezig met het boven water krijgen van requirements. Ik praat veel met klanten over wat ze wat ze doen in hun dagelijks werk, waar ze tegenaan lopen waar een oplossing aan moet voldoen.

Op basis van deze input en mijn technische kennis ga ik aan de slag met het schetsen van een oplossing die hier het beste bij past.

In deze rol ben je dus niet alleen met de techniek bezig. Je moet ook heel goed rekening houden met de wensen vanuit de klant, de specifieke business, de werkwijze en eventuele andere systemen waar gebruik van gemaakt wordt.

Het is als het ware een soort puzzel die je aan het leggen bent waarbij je continu rekening moet houden met vele verschillende interne en externe factoren.

In de functie van solutions architect krijg je veel vrijheid om unieke oplossingen aan te dragen waarmee echt impact gemaakt wordt.”

Wat vind je het leukste aan deze functie?

Lastige vraag, want er zijn zoveel dingen die ik leuk vind in mijn rol. Maar ik denk voornamelijk toch de diversiteit, de samenwerking in het team en de ruimte die je krijgt om ook echt impact te kunnen maken.

Door de oplossingen die ik kan aandragen en ook nog eens kan implementeren voor de klant, kan je echt een verschil maken.

Je bouwt samen met een team vanaf de grond iets op en het is onwijs gaaf om dan te zien dat er aan het einde van het project iets unieks staat waarmee we de klant echt een flinke stap verder hebben geholpen.

Hoe ervaar jij het werken bij TriOpSys?

Ik ervaar het werken hier als heel prettig. Je krijgt veel vrijheid en vertrouwen, we gaan heel fijn met elkaar om en iedereen is ook echt gemotiveerd. Dit zorgt voor een samenwerking waarin iedereen de drive heeft om van een project een succes te maken.

Ik werk ook veel met jonge collega’s die net van school komen of soms met schoolverlaters. Het is heel tof om te zien hoe gedreven zij zijn en hoeveel ze groeien in een korte tijd. Ik vind het mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.

“In omvang zijn we groot genoeg om grote dingen te kunnen doen, maar klein genoeg om wel zo’n beetje iedereen intern te kennen.

Je werkt ook tijdens de verschillende projecten weer in andere teams. Door deze wisselende samenstellingen werk je telkens weer met verschillende collega’s. Zo leer je iedereen goed kennen.


Wat is het gekste of leukste wat je hier ooit hebt
meegemaakt?

Ik heb vooral veel leuke herinneringen aan de informele uitstapjes. We gaan bijvoorbeeld iedere 5 jaar met z’n allen een paar dagen weg. We zijn in Berlijn geweest, in Brugge en afgelopen jaar zijn we in Maastricht geweest. Dit soort dagen zijn echt heel leuk en gezellig en ik denk dat dit ook belangrijk is voor het onderlinge contact met elkaar.

Er zijn overigens ook een aantal projecten die mij altijd bij zullen blijven. Zo ben ik in het afgelopen jaar veel in Duitsland geweest voor een project voor defensie. We moesten daar een systeem bouwen voor een simulator van anti-tank raketten. Als je je dan realiseert dat zo’n systeem nog nergens ter wereld bestaat besef je ook wel weer hoe uniek en gaaf het eigenlijk is om zoiets te kunnen ontwerpen en ook daadwerkelijk samen met je team te bouwen


Hoe zou je de werksfeer en de bedrijfscultuur
omschrijven?

Ik ervaar het als een hele veilige en open sfeer. Iedereen is eerlijk tegen elkaar en daardoor weet je wat je aan elkaar hebt. We kunnen echt op elkaar vertrouwen. Persoonlijk vind ik dit ook heel erg belangrijk. Iedereen wordt als gelijk gezien en de lijntjes zijn kort. Dit zorgt voor een fijne samenwerking en het zorgt ervoor dat je gewoon lekker je zelf kan zijn. Ook wanneer je bijvoorbeeld sociaal wat minder sterk bent.

Als ik de cultuur zou moeten samenvatten, dan zou ik zeggen integer, eerlijk, informeel, maar wel professioneel.

Wat zijn jouw ambities bij TriOpSys?

In de afgelopen jaren heb ik steeds meer focus gekregen op het uitdenken en voorstellen van oplossingen voor onze klanten. Ik heb steeds minder direct met het programmeren te maken, maar zet mijn kennis op dit gebied uiteraard wel in bij het bedenken van passende oplossingen. Deze lijn zou ik graag verder door willen zetten en misschien nog wel willen verbreden.

Ik zie het als een extra toegevoegde waarde wanneer je als solutions architect niet alleen kijkt naar de impact van een oplossing binnen een specifieke business unit, maar breder kijkt naar en invloed op de gehele organisatie. Dit is wel de kant die ik op wil.

Wat zou je anderen die overwegen om hier te
solliciteren willen meegeven?

Als je op zoek bent naar een functie waarin je jouw technische kennis kan combineren met contact met mensen én ook nog eens oplossingen kan aandragen die echt impact maken, dan kan ik je deze functie zeker aanraden. Je krijgt behoorlijk wat verantwoordelijkheid, maar je werkt ook met een team wat enorm gedreven is.

Wie is Gijs of the record? We vragen hem naar zijn voorkeuren: