ICT TriOpSys is onderdeel van ICT Group

Werken aan de simulatieoefening van de toekomst voor de Koninklijke Landmacht

Opdrachtgever: Koninklijke Landmacht
koninklijke-landmacht-logo-431E49C9E3-seeklogo.com

In een wereld waar oorlogsvoering snel verandert, veel nieuwe wapens op de markt komen, en ruimte schaars is, zijn simulatieoefeningen van groot belang.

In een consortium van TNO, ICT TriOpSys en Rheinmetall, samen met het Simulatiecentrum Landoptreden van de Koninklijke Landmacht, is er daarom een succesvol prototype ontwikkeld voor het simuleren van het anti-tankwapen SPIKE.

Het belang van realistische simulaties

Het is belangrijk om verschillende wapens met verschillende sterktes en zwaktes goed gecoördineerd in te zetten. Daarom wordt er veel getraind met deze wapens. Om te voorkomen dat deze wapens in oefeningen echt gebruikt moeten worden, wordt er gebruikgemaakt van een simulatiesysteem dat gebaseerd is op laser.

De simulatieoefeningen worden regelmatig gehouden op grote schaal, zegt Majoor Sander Cruiming, werkzaam bij de Koninklijke Landmacht en verantwoordelijk voor de militaire simulatieprojecten. “We oefenen vaak, en op grote schaal: de oefeningen worden voornamelijk op niveau 5, bataljonsniveau, gehouden, met tussen de 1500 en 2500 spelers per keer.”

In deze oefeningen is het de bedoeling dat elk wapensysteem gesimuleerd kan worden. “We tracken alle voertuigen met dataradio’s en GPS.” zegt Sander. “Hetzelfde doen we ook voor al het personeel en voor alle wapens. Vervolgens gebruiken we laser- en radiotechnologie om het gevecht te simuleren.”

"Bij het anti-tankwapen SPIKE moesten we een nieuwe simulatieoplossing ontwikkelen. Dit geavanceerde wapen kan namelijk 'beyond line of sight' opereren - na lancering kijkt de schutter via een camera in de raket mee en kan bijsturen. Met traditionele lasertechnologie is zo'n complexe functionaliteit niet te simuleren."

Meer informatie? Neem contact op

De SPIKE-simulatie

Bij anti-tankwapen SPIKE liep Defensie echter tegen de grenzen van de lasertechnologie aan. Dit wapen kan ‘beyond line of sight’ een doel uitschakelen. “Dit betekent dat we na het lanceren van de raket kunnen meekijken, en kunnen bijsturen. Met de gangbare lasertechnologie is dat moeilijk na te bootsen.”

“Om een oplossing voor dit simulatieprobleem te vinden zijn we partners gaan zoeken met de juiste expertise,” zegt Sander. “Zo zijn we uitgekomen op een samenwerking in de vorm van een ITP (Internationaal Technologie Project) met TNO, Rheinmetall, en ICT TriOpSys. Als hardwarebedrijf kon Rheinmetall helpen met de technologie, softwarebedrijf ICT TriOpSys met het bouwen van de benodigde software, en TNO met het projectmanagement.”

Hoewel het project door bureaucratische hoepels en de internationale aard van de samenwerking een lange aanloop had, heeft het consortium uiteindelijk succesvol de techniek ontwikkeld waarmee het SPIKE-wapen gesimuleerd kan worden.

“We gebruiken hiervoor de originele lanceereenheid van de SPIKE, de Command Launch Unit (CLU).” zegt Sander. “Maar in plaats van het wapen, de raket, hebben we hier een lege buis met een simulator aan gemonteerd. Bij het lanceren schakelt de CLU over naar de missile camera, die vervolgens gevoed wordt door gesimuleerde data.” Op deze manier kan het gesimuleerde wapen toch gevolgd en bijgestuurd worden.

De SPIKE-simulatie is nog geen product, maar een prototype ontwikkeld op Technology Readiness Level (TRL) 6, ‘demonstratie prototype in testomgeving’. “De volgende stap is om te kijken hoe we dit verder naar een product kunnen ontwikkelen,” zegt Sander. “Wij denken dat het kan.”

"ICT TriOpSys is ervaren genoeg om met dit soort gecompliceerde projecten te werken, maar ook klein genoeg om flexibel te zijn, creatief te zijn, en ruimte over te laten voor innovatie."

De samenwerking met ICT TriOpSys

“Het is prettig samen te werken met bedrijven die ervaring hebben met overheidsprojecten,” zegt Sander. “We hebben bij Defensie weinig mensen, die allemaal verantwoordelijk zijn voor veel projecten. Dan is het fijn om met partners te werken die begrijpen wat er nodig is, en zelfstandig kunnen opereren. Daarnaast is het ook belangrijk dat ICT TriOpSys de mogelijkheid heeft om geclassificeerde data te verwerken, dat heeft niet elk IT-bedrijf in Nederland. Er gelden namelijk strenge regels voor: zo zijn er bijvoorbeeld afgesloten netwerken en ruimtes voor nodig.”

“ICT TriOpSys is ervaren genoeg om met dit soort gecompliceerde projecten te werken, maar ook klein genoeg om flexibel te zijn, creatief te zijn, en ruimte over te laten voor innovatie. Voor ons is dat heel belangrijk: we kunnen aan het begin van een project niet altijd overzien wat er nodig zal zijn, en we zullen daarom nooit een project van tevoren honderd procent kunnen plannen. Een bedrijf als ICT TriOpSys dat zelfstandig en nauwkeurig werkt, proactief is, en de expertise heeft om dit soort projecten aan te kunnen pakken is daarom onmisbaar.”

Ontdek meer!

Over dit project werd ook een video gemaakt die via deze link bekeken kan worden.

Benieuwd wie u nog meer voor zijn gegaan?

Samenwerken met TNO: Een succesvolle kennispartnership in defensiesimulatie

Rijkswaterstaat: Een strategisch partnership

Een strategisch partnership met Rijkswaterstaat op basis van domein- en architectuur kennis.

Luchtverkeersleiding Nederland

Al meer dan 10 jaar partners

Schadefonds Geweldsmisdrijven

Als onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid is een gezonde IT-omgeving voor het Schadefonds essentieel.